
Anul scolar 2022-2023 este Anul Povestirii la Ramy’s Kids.
Am ales aceasta tema pe baza datelor actuale din invatamant, conform carora 40% din elevii romani sunt analfabeti functional, ceea ce inseamna mult mai mult decat dificultatea de a citi si intelege un text. Analfabetismul functional inseamna „anchilozarea mintii in scheme rigide si simpliste de interpretare a datelor”, un fel de lene in gandire critica.
A fi alfabetizat in ziua de astazi inseamna a citi constient si critic, iar pentru un copil de clasa primara ar arata astfel:
- – citeste coerent si cursiv cu intonatie si respectarea semnelor de punctuatie;
- – identifica in text personajele principale, timpul si locul actiunii;
- – recunoaste in text caracteristici ale personajelor principale;
- – identifica in text momentele principale ale actiunii;
- – intelege mesajul povestirii;
- – efectueaza exercitii pe baza textului citit;
- – poate repovesti cursiv textul citit.
- etc.
Asadar, la Ramy’s Kids activitatile din orar vor fi corelate cu tema anuala, iar in acest an scolar ne propunem antrenarea copiilor si corectarea lor in procesul alfabetizarii prin metode pedagogice adaptate (lectura explicativa).
Trebuie mentionat ca fereastra de oportunitate pentru achizitia competentei de a citi autonom texte potrivite varstei, in mod constient, coerent si expresiv , se incheie la finalul clasei a II-a.
Daca la finalul clasei a II-a copilul inca se confrunta cu dificultati de citire- ritm greoi, oboseala ochilor, aproximarea silabei de la finalul cuvantului, citire sacadata- riscul este ca intregul proces de invatare scolara sa sufere pe termen lung. In acest caz, copilul are nevoie de program individual de recuperare, ceea ce asiguram din acest an la Ramy’s Kids.
Nici la finalul clasei a II-a nu este foarte tarziu sa intervenim, dar e mult mai dificil de castigat atunci optimism, deoarece aproape ca se dubleaza perioada de normalizare a achizitiei: dupa varsta de 8 ani se vor fi instalat deja in mintea copilului complexe de inferioritate, stari de neputinta si respingere a textului scris.
Procesul de alfabetizare incepe practic de la nastere, iar anii de gradinita si mai ales, primii doi ani de viata sunt fundamentali pentru dezvoltarea limbajului. Fazele incipiente ale analfabetismului functional apar inca din gradinite, cand nu sunt inca foarte sesizabile intarzierile in dezvoltare, intrucat la acea varsta copiii sunt in faza de crestere alerta si spectaculoasa.
Astfel, in Anul Povestirii la Ramy’s Kids, ne propunem sa aducem in centrul activitatilor metoda cea mai eficienta care sta la baza formarii placerii de a citi si intelege un text: lectura explicativa.
Lectura explicativa presupune dirijarea atentiei si a gandirii in scopul usurarii receptarii textului, apeland la o serie de alte metode, precum conversatia, explicatia, povestirea si demonstratia. Actul lecturii frontale, in clasa, este imbinat cu explicatiile si conversatiile planificate de invatator, in scopul intelegerii de catre copil a textului.
Asadar, vom lucra atat cu povesti clasice, cat si cu colectia Olinei Ortiz, ale carei carti contin mesaje complexe insa transmise copiilor printr-un text expresiv si bogat moral, cu un mesaj ce nu este „oferit pe tava”. Morala unei povesti e mai eficienta daca e discreta, nu explicita, iar cartile Olinei Ortiz bifeaza din plin aceasta caracteristica.
Pentru ca un copil sa ajungă sa citească de plăcere, sunt anumite etape necesare de parcurs:
- sa audieze conștient si atent un mesaj verbal;
- sa reproducă în desen și exprimare orală sensul mesajului audiat;
- sa citească fluent și coerent, respectând semnele de punctuație;
- sa identifice răspunsurile corecte solicitate pe marginea unui text adecvat vârstei.
Abia după ce mintea, printr-un antrenament dirijat, capătă reflexul de a se uita la un text ca la o construcție cu mai multe etaje, se pot planifica celelalte etape ale citirii:
- introducerea unei sesiuni zilnice de 20 de minute de citit pe cont propriu, cu alegerea celor mai potrivite lecturi, conform vârstei și stadiului de citire;
- alcătuirea unui sistem de lectura individuala, în clasa, cu prezentarea cărții citite în fata clasei (clasele a II-a și a III-a).